Van Single Site naar Multi-Site Co-Packing

Voedselveilig verpakken op de gunstigste locatie in Europa via een uniek multi-site model

Overal in Europa, op elk gewenst moment

Co-packingspecialist Budelpack verpakt food, petfood en fresh food volgens een uniek multi-site model: overal in Europa, op elk gewenst moment. Daar waar een verpakkingsbehoefte is, wordt snel en efficiënt een voedselveilige verpakkingsoperatie ingericht en opgestart. Uit de vele vaste, flexibele en mobiele co-packinglocaties selecteert Budelpack op basis van de aard, omvang en duur van het verpakkingsproject de meest kostenefficiënte optie. Deze multi-site structuur biedt (pet)foodproducenten de vereiste flexibiliteit in plaats en in tijd.

Keuze co-packinglocatie projectafhankelijk

De kern van Budelpack’s multi-site model is ‘any place, any time’. Vanuit financieel, logistiek en juridisch oogpunt wordt bepaald welke locatie het meest voordelig is: de multi-client locatie Poortvliet in Zuidwest-Nederland of één van de vele Europese locaties van partner FM Logistic. Peter Nieuwkerk, Group Managing Director: “De keuze voor de beste co-packinglocatie is projectafhankelijk en kostprijsgedreven. Soms is het zinvol in een ander land te verpakken door de goedkopere arbeid en/of lagere transportkosten. Soms zijn de volumes te laag, en daardoor de vaste kosten te hoog, om een operatie ‘On Site’ op te starten. Contractverpakken in Poortvliet is dan efficiënter.”

Verpakkingsvolume, bezetting en opstart

Het flexibel ‘On Site’ verpakken van naakte producten is interessant vanaf circa 5 miljoen te verpakken stuks op jaarbasis en een bezetting van de verpakkingslijn gedurende 1 jaar in dagdienst. Bij een directe beschikbaarheid van de verpakkingslijn(en) is de verpakkingsoperatie binnen 4 maanden operationeel. De meest recente co-packingoperatie ‘On Site’ in Olszowa, Polen startte zelfs binnen 3 maanden. Momenteel draaien daar 3 projecten op 2 verpakkingslijnen voor het verpakken van mintjes, kauwgum en kauwdragees in kunststof potjes. Is een investering in nieuwe verpakkingsmachines nodig, dan kan na 7 tot 8 maanden opgestart worden. Budelpack is sterk in het verpakken van o.a. koffie, thee, chocolade, zoetwaren, kauwgom, bakmixen, kruidenmixen en maaltijdverpakkingen.

Flexibele, voedselveilige productie-units

Het primair verpakken van voedingsmiddelen vereist een voedselveilige omgeving. De 35 aparte, permanente verpakkingsruimtes in Poortvliet voldoen aan alle strenge voedselveiligheidsrichtlijnen. Voor de vele flexibele co-packinglocaties in Europa bedacht Budelpack een slimme, effectieve oplossing: modulaire productie-units (MPU’s). Peter Nieuwkerk: “Door de MPU’s ‘On Site’ te koppelen, creëren we snel en eenvoudig een afgeschermde, voedselveilige verpakkingszone op een niet-foodgrade locatie. Verplaatst de afzetmarkt zich binnen Europa, dan verhuizen de mobiele MPU’s eenvoudig mee. Deze passen dan ook perfect in ons flexibele multi-site model.”

Corporate HSEQ kwaliteitsmanagement

Het uitbesteden van het verpakken van naakte producten vergt een groot vertrouwen in de contractverpakker. Budelpack garandeert op elk van zijn flexibele co-packinglocaties in Europa dezelfde kwaliteit als op de hoofdlocatie in Poortvliet door o.a. ‘On Site’ dezelfde kwaliteitssystemen toe te passen, verpakkingslijnen uit de eigen centrale ‘equipment pool’ in te zetten en een projectmanager aan te stellen voor het opstarten van de operatie en het aansturen van lokale werknemers. Ongeacht of de co-packinglocatie zich in Nederland, Frankrijk, Polen of Roemenië bevindt, Budelpack draagt altijd de eindverantwoordelijkheid voor de totale verpakkingsoperatie.